torsdag 26 februari 2009

Det "delades" redan i början av 1900-talet

Före folkbibliotekens öppnande så bok-delades det för fullt. De som hade böcker delade med sig och böcker blev i en del socknar och byar sönderlästa med tiden. Var det dåtidens "delare" för inte fick upphovsmännen betalt för varje människa som läste böcker då. Att läsa och med skolbibliotekens framfart och öppnandet av bibliotek gjorde att människor törstade efter att läsa, böckerna var till för alla och det lånades. Gjorde detta att författarna inte fick betalt?

NEJ. Det gjorde att människor tog till sig kultur och det skapades ett nytt behov hos oss. De som har haft råd att köpa böcker har gjort det och de som lånat på bibliotek har även köpt böcker. Bokindustrin har väl bara ökat. Idag kan vi köpa billigare böcker i form av pocket, har det gjort att vi inte köper inbundna böcker? NEJ. Vi köper böcker rätt att vi kan gå och låna dem gratis på biblioteken OCH att sprida kultur gratis gör inte att vi inte köper böcker för att lagra dem hemma och äga dem.

Likaså är det med dagens musik som laddas ned. Vi laddar ner musik, förlustar oss och när det är något vi gillar går vi och köper CD eller kanske vi går på konsert. Dagens teknik gör att musiken sprids och kulturen blir tillgänglig för gemene man. Vi kan lyssna och välja och vårt musikutbud ökar och de som skapar musik bör vara tacksamma för varje nedladdning för det sprider deras musik som kommer att gynna dem.

Att skapa lagar mot spridning av kultur och teknik är ett hot mot varje fri människa och ett hot mot demokratin. Dagens människor vill inte bli olagliga i sitt sätt att ta till sig information, kultur och ny teknik - ingen kommer att kunna stoppa detta. Branschen måste se utvecklingen med andra ögon för i slutet vill alla bara ta del av kulturen och det måste ligga upphovsmannen tillgodo.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag inbillar mig att lagarna som skrivs nu inte har till syfte att gagna kulturspridning utan istället säkerställa distributörens inkomst...

Anonym sa...

Mr Harold - man kan säga att deras tid är ute om de inte kan följa med utvecklingen, rätt att de får lagen på sin sida.

Anonym sa...

Jag är tyvärr rädd för att det finns starka krafter som kommer reglera den fria spridningen till döds, och skicka ut automatiska skadeståndsanspråk till folk som laddat ner musik. Systemet byggs nu för sådana metoder. Jag känner mig faktiskt väldigt bekymrad, även om just jag inte laddar ner den vanliga smörjan som det finns kommersiellt intresse kring.

Anonym sa...

Säkert...och då är frågan vad nästa steg är för att någon annan ska tjäna pengar på den enskilda lilla människan. Kanske betalt för att ha tittat på konstverk via nätet, eller läst en text som var hämtad ur en bok...

Kanske de kommer att kräva betalning för använder vissa vägar på nätet som någon programerat och som vill ha pengar för detta... orimligt hela skiten....

Jag blir så jävla anti mot de artister som inte förstår och som uppskattar spridningen av deras musik. Men tror de på att musikdistrubutörerna kan fortsätta dra in pengar till dem så låt det ske... Jag tror det faller tillbaka på dem själva - behåll er jävla musik då om de inte vill sprida den.

Förr åkte de runt i folkparkerna och slet som djur för att sprida sin musik - hitt på något om ni inte gillar internet som får er att tjäna mer pengar... föd upp mellanhänderna som är makt- och pengakåta...

usch...nu är det nog dax för sängen...