onsdag 16 december 2009

Blir man gladare - NEJ

"Angående avtalet med Ljusdals kommun och betygen
MiROi har nu tagit kontakt med Skolinspektionen för att reda ut begreppen i den här frågan.
Bakgrunden är egentligen enkel.
MiROi har idag ca 10 000 elever per år. Vi har avtal med ett 40-tal kommuner och deras kommunala vuxenutbildningar. I dessa fall är det den kommunen som skriver ut betyg för våra elever, och här finns inga problem. Det avtal som knutits med Ljusdals kommun är för de elever som vill läsa hos MiROi från en kommun där vi inte har ett avtal, vilket är ca 1.5 procent av alla våra elever. Då vår affärsidé är inriktad på individens valfrihet, erbjuder vi alltså våra kurser även i kommuner där vi inte har avtal, men här får eleven själv bekosta sin utbildning. För att dessa elever skall kunna få ett betyg har avtalet med Ljusdals kommun slutits (Ljusdal har sedan tradition varit ett av våra största utbildningscentra). Detta är samma utbildning oavsett vilken kommun man är bosatt i.
Om detta nu är fel, så har både vi och Ljusdals kommun agerat i ömsesidigt god tro. Vi har förutsatt att myndigheten skriver korrekta avtal.
Alla som fått betyg via Ljusdal har rätteligen prövats efter alla konstens regler och behöver inte känna att man ”köpt” några betyg. Den enda skillnaden är att det inte är hemkommunen som utfärdat betygen. Kunskapen är densamma och betygen är fullt giltiga
Samarbeten liknande det MiROi har med Ljusdals kommun är inget unikt utan förekommer mellan ett flertal andra stora utbildningsföretag och kommuner ute i landet. Att sådana samarbeten kommit till stånd kan ha sitt ursprung i att utbildningsföretaget Hermods givits ensamrätt bland alla utbildningsföretag (monopol), att på egen hand, utan inblandning av någon kommun, utfärda betyg. Denna ensamrätt är något som uppenbarligen står i strid med EG-rättens konkurrensregler.
Sedan kan man även diskutera rättvisan i betygssättningssystemet. En fristående gymnasieskola får utfärda betyg för en gymnasieelev, men inte för en vuxen elev trots att han läser exakt samma kurs med samma lärare, i samma lokal.
MiROi vill skapa möjligheter för alla att studera med den nya tekniken och vi upplever nog att det är regelverket som inte hängt med. Vi vill skapa flexibilitet i hög kvalitativ utbildning.
Vi följer skolverkets kursplaner och bedömningsgrunder. Vi svarar upp till alla normer och krav som regelverket ställer. Vi har kompetenta och behöriga lärare och de som avslutat våra utbildningar har lika hög kunskapsnivå som i vilken annan skola eller hos vilken annan utbildningsanordnare.
Men, låt oss reda ut detta en gång för alla med skolinspektionen.
Vi återkommer i ärendet.
Jan Aspvik
VD"

Inga kommentarer: