onsdag 25 juni 2008

Fy katten


"Svenskar älskar kaffe och detta är ett faktum. Vi är fullständigt galna i kaffe. 10 kilo kaffe per person och år är vad som går åt i det här landet, så: Alla som inte klarar av dagen utan kaffe räcker upp en hand!
Nästan alla. Tänkte väl det.
Så, kaffeälskare, vad sägs om att sluta nöja sig med blasket du har i bryggaren hemma eller sörplar på fiket? Att ta ett steg till på kaffets mörkbruna trappa och satsa på någonting riktigt, riktigt exklusivt? Att, kort sagt, bli värsta kaffestekaren? Om detta låter som något för dig finns det bara en kopp att vända sig åt, Kopi Luwak - världens mest exklusiva kaffe. Endast 500 kg framställs varje år. Smakar det så kostar det. Men det är inte bara priset som kommer att imponera på dina bekanta utan också platsen kaffet kommer ifrån: En palmmårds stjärt.
Detta är inte riktigt så konstigt och otäckt som det låter. Palmmården är nämligen, precis som du, en riktig gourmet. Nattetid smyger han omkring på de indonesiska kaffeodlingarna och äter upp de allra finaste bönorna. Dessa fermenteras* i kattens mage och bryter då ner bitterheten i kaffet och ger det den unika smaken. Sen kommer det ut den naturliga vägen, varpå lokalbefolkningen plockar ut bönorna ur spillningen, steriliserar och rostar dem och säljer dem till dig som världens dyraste (och godaste?) kaffe.
Kopi Luwak är naturligtvis helt säkert att förtära och en riktigt lyxig smaksensation utlovas.
Påsen innehåller 57 gram kaffe, vilket ger ett kilopris på 6100 kronor. Men smakar det så kostar det!
*Fermentering = Den biologiska process där mikroorganismer växer till och konsumerar näringsämnen i sin omgivning. "
.

Inga kommentarer: